петък

2006/11/01 ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ

ПОКАНА ЗА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ

Дата: 01.11.2006 г. (сряда)
Време: 13:00 – 14:00 ч.
Място: Българска телеграфна агенция (БТА) - ПРЕСКЛУБ
Съорганизатори: Група граждански екологични организации (ГГЕО)

Тема на пресконференцията:
ЕКОЛОГИЯТА И ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО В БЪЛГАРИЯ – БЕЗ ДИКТАТ ОТ ПАРТИЙНИ ЦЕНТРАЛИ И МЕСТНИ УПРАВНИЦИ ! ! !
Подтеми:
1. Възприема ли кметът Бойко Борисов методите на бизнесмена Христо Ковачки, известни като груба саморазправа на охранителите срещу хората от село Габра, или направо ще приложи своите полицейски методи от времето на протестите в Суходол? Дали когато не се спазва ЗООС в частта си за ОВОС и обсъждане с населението, тогава единствената логична стъпка на управниците е БОЙ и УПОТРЕБА НА СИЛА? Дискриминира ли кметът Борисов хората от северните райони на София като не забелязва непрекъснатите им протести от миналото лято до настоящия момент и защо не смята за нужно да се извозят балите и от Кремиковската площадка за балиране, (която работи без ПУП и без Разрешително) - нещо, което е обещал на гражданите на Дружба? Вярно ли е, че едни граждански сдружения са дискриминирани от кмета Борисов за сметка на други, близки до неговото „гражданско” сдружение - бъдеща негова партия?
2. С удължаване на гратисния период на “Кремиковци” АД не считат ли властите в България хората от северните райони за втора категория, след като по този начин самите управници нарушават конституционното право на всеки човек да живее в чиста околна среда? Не прозира ли корупция в Министерски съвет, когато е взел безпрецедентното Решение за удължаване на срока за издаване на Компексно разрешително за "Кремиковци" АД - основен замърсител на двумилионна София, с което се продължава до 2011 г. гратисния преиод на комбината да приведе пречиствателните си системи към европейските норми – т.е. с поне още цели 4 години закъснение?
3. Ще бъде ли потъпкан отново Закона за допитване на народа от общинските управници на Община Елин Пелин по време на извънредната сесия на 03.11.2006 г., за да ноложи своето решение за продажба на 3’287.239 дка Новоханска гора на собственика на комбината “Кремиковци” - г-н Прамод Митал, въпреки категоричното несъгласие на гражданското общество, изразено в съответствие със същия този закон? Каква ще бъде обществената полза от изсичането на гората /естествената пречиствателна система срещу изхвърляните от МК „Кремиковци” вредни емисии/ и превръщането й в шестзвездно селище?
4. Ще мълчи ли Министерството на околната среда и водите (МОСВ), когато Министерството на земеделието и горите (МЗГ) иска да гори натрупаното месокостно брашно без Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) в един от циментовите заводи?

Органозатори и участници:
НД „Екогласност“
СНЦ „Нови хан – европейско селище”
ИК „Мрамор”
Eкосдружение „Връбница - Надежда”
Сдружение „Екозащита – Челопечене”
Eкосдружение „Кремиковци”
Инициативен комитет „Сеславци”

Няма коментари: