неделя

ПРОТЕСТЕН ХЕПЪНИНГ - ЗА СЕЛО МРАМОР-ПРОТИВ БАЛАСТРИЕРАТА!

















Четвъртък, 14 февруари, 14 часа, пред Министерството на околната среда

Уважаеми граждани на Столична община!

Уважаеми представители на медиите!

От нас зависи дали ще позволим още населени места в софийското поле да се превърнат в лунни пейзажи, и села с традиции и просперитет и бъдеще да се превърнат в изпитателни полигони за човешката лакомия в името на по-голяма печалба единствено за фирмите за строителни материали и по-голяма слава на монопола?

В обзелата ги мания и еуфория да копаят кратери върху стотици и хиляди декари площ с дълбочина десетки метри, ще се окаже че и ние, жителите на селата, им пречим и скоро ще разкопаят и нашите дворове, а от китното някога софийско поле в този край ще остане само тъжен спомен.

И всичко това с благословията на цялата държавна власт, и на подкупни чиновници!!!

За протест срещу съсипването на поредното село в София – с. Мрамор, ние от местните сдруженията на граждани „ЕКО МРАМОР” и „Обществен съвет – Мрамор”, заедно с граждани на общините Връбница, Панчарево и други застрашени от обезобразяване села Кубратово, Кривина, Казичeне и с пълната подкрепа на местните власти.

ОРГАНИЗИРАМЕ НА 14 ФЕВРУАРИ ОТ 14:00 часа протестен хепънинг пред Министерството на околната среда на улица „Гладстон”.

В 15:00 часа на уговорена среща с Министър Чакъров ще връчим протестна нота срещу действията на повереното му ведомство, което не защитава по подобаващ начин околната среда, здравето на хората и уникалните природни дадености на страната ни.

С желанието все пак да помогнем на МОСВ да изпълнява необходимо-присъщите му функции, ние ще връчим и официална покана на Министър Чакъров да стане патрон на Първия ежегоден национален фестивал на белия щъркел, който се организира в с. Мрамор на 22 март - първият пролетен ден тази година.

Белият щъркел приемаме като символ на с. Мрамор, на увеличаващата се популация от вида „човек” в село Мрамор, на положителния прираст на населението в последните години. Опитът за разкопаване на 350 дка от землището на Мрамор на входа на селото обаче би било край на всякаква перспектива за развитие на селото, край и на възможностите за перспективно развитие на един от все още най- чистите столични райони -”Връбница”

Концесията на тази мина очаква само положителното становище и подписа на Г-н Чакъров.

Дотук ТЪРГОВСКОТО ОТКРИТИЕ на находището се подарява тайно на гръцка фирма без търг или конкурс, без ОВОС на геоложките проучвания, без да се отчита близостта до къщите на хората – по-малко от 300 метра и че теренът представлява потенциална зона от европейската мрежа „НАТУРА 2000”.

Държим да се вземе предвид, че ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА СЕЛО МРАМОР гласува единодушно против кариерата и в селото са събрани до този момент към 1000 подписа против мината – 70 % от всички избиратели.

Една открита мина - кариера за чакъл и пясък току на входа на селото, би сложила кръст не само на развитието на селото, но и на развитието на двумилионна София в северна посока, би попречила на столичния град да реши редица градоустройствени, жилищни и инфраструктурни проблеми.

Каним всички столичани да се присъединят към нас на протеста НА 14 ФЕВРУАРИ ОТ 14:00 часа пред Министерството на околната среда на улица „Гладстон”, да кажем НЕ НА ХАОТИЧНОТО РАЗКОПАВАНЕ И НА ГРАНДОМАНСКОТО БЕТОНИРАНЕ НА БЪЛГАРИЯ!

Няма коментари: